Kreta to największa z wysp greckich. Położona jest na Morzu Śródziemnym i zajmuje powierzchnię ponad 8000 km kwadratowych. Jej linia brzegowa liczy ponad 1000 km. Stolicą wyspy jest Heraklion (Iraklio). Kreta jest wyspą górzystą, z trzema dużymi pasmami górskimi i szczytami przekraczającymi 2000 m n.p.m. Najwyższy szczyt, znajdujący się w Górach Idajskich, nosi nazwę Psiloritis i ma wysokość 2456 m n.p.m.
Kreta podzielona jest na cztery regiony administracyjne (nomosy): Chania, Rethymnon, Heraklion i Lasithi. Mieszkańcy wyspy bardzo cenią i podkreślają swoją odrębność i niezależność od Grecji - nazywają siebie kreteńczykami, kultywują kreteńską tradycję i zachowują odrębny dialekt językowy.
Wybrzeże i plaże
Linia brzegowa Krety to ponad 1000 km. Każdy znajdzie więc tu coś dla siebie. Są strome urwiska i skały, plaże żwirkowe, piaszczysto-żwirowe oraz piaszczyste. Cechą charakterystyczną wyspy są trzy plaże z różowym piaskiem - Elafonisi, Falasarna i laguna Balos. Wszystkie są piękne i zdecydowanie warte zobaczenia. Na szczególną uwagę zasługuje również plaża Vai, położona we wschodniej części Krety. W wielu miejscach w wodzie znajdują się kamienie lub rafa, w związku z czym warto zabrać ze sobą buty do pływania.
Sezon turystyczny i pogoda
Kreta znajduje się na styku dwóch stref klimatycznych - śródziemnomorskiej i podzwrotnikowej, jednak z przewagą tej pierwszej. Sezon turystyczny trwa od maja do października. Latem jest gorąco i sucho, natomiast zimą jest chłodno i deszczowo. Istnieją odczuwalne różnice pomiędzy klimatem we wschodniej i zachodniej części wyspy oraz na wybrzeżu i w górach. Na wybrzeżu jest gorąco, opady są niewielkie i występują od końca października do kwietnia. Sporadycznie niewielki deszcz może pojawić się w innych miesiącach. W górach zachmurzenie i opady są znacznie większe, a zimą występują silne opady śniegu, przez co niektóre drogi zostają zamknięte. Miejscami, w najwyższych partiach gór śnieg utrzymuje się nawet do końca czerwca. Na wschodzie jest cieplej i bardziej sucho niż na zachodzie wyspy.
Jedzenie i picie
Kuchnia kreteńska oparta jest na naturalnych produktach z lokalnych upraw. W diecie znajdują się świeże warzywa i owoce, kozie sery, mleko i jogurty, jagnięcina, kozina, ryby, owoce morza, a przede wszystkim oliwki i wytłaczana z nich oliwa. Całość dopełniają świeże zioła i przyprawy oraz miód z miejscowych pasiek. Charakterystyczne dla Krety jest lokalne czerwone i białe wytrawne wino, które pije się do posiłków. Typowe posiłki to suvlaki, gyros, sałatka grecka, grillowane i pieczone kawałki mięsa, faszerowane pomidory i liście winogron, kotleciki z mięsa, potrawy rybne, owoce morza oraz oczywiście sos tzatziki.
W każdej tawernie i w barze czy sklepie można zakupić popularne greckie piwo Mythos. Warto spróbować również lokalnego wyrobu - raki lub raki z dodatkiem miodu.
Sporty
Amatorzy sportów wodnych będą czuć się na Krecie jak w raju. Baz do uprawiania sportów jest na wyspie mnóstwo. Oprócz klasycznych sportów wodnych, można skorzystać ze szkoły nurkowania czy z pola golfowego, znajdującego się niedaleko Hersonissos. W niektórych miejscach znajdują się wypożyczalnie rowerów górskich lub firmy oferujące możliwość uprawiania sportów ekstremalnych. Fanatycy mocnych wrażeń mogą spróbować skoków na bungee z mostu w Aradenie. Więcej informacji na stronie //www.bungy.gr. Na Krecie znajduje się również kilka parków wodnych, m.in. Limnoupolis //www.limnoupolis.gr/en/, Acqua Plus //www.acquaplus.gr/ czy Watercity //www.watercity.gr/en/.