Bodrum to kurort turystyczny położony w południowo-zachodniej części Turcji, nad Morzem Egejskim. Jest jednym z chętniej odwiedzanych ośrodków wypoczynkowych w tym kraju, może pochwalić się doskonale rozwiniętą bazą noclegową. Nie brakuje także klubów nocnych, sklepów i innych atrakcji. Całość dopełniają wspaniałe widoki, które zapewnia górzyste wybrzeże.
Sezon turystyczny i pogoda
Sezon turystyczny na południu Turcji trwa od maja do końca października. Średnia temperatura powietrza w tych miesiącach wynosi ponad 25 stopni. Latem średnia temperatura wynosi 31 stopni, ale należy spodziewać się dni, kiedy na termometrach będzie 40 stopni. Od czerwca do września w tym rejonie Turcji w zasadzie nie pada, można się jedynie spodziewać przejściowych gwałtownych burz, ale zdarzają się one sporadycznie. Temperatura wody latem sięga 25 stopni, by w kolejnych miesiącach stopniowo się ochładzać.
Zimą temperatura powietrza zwykle nie spada poniżej 16 stopni, ale opadów jest więcej.
Wybrzeże i plaże
Miasto rozciągnięte jest na dużej przestrzeni wzdłuż wybrzeża. Nie ma głównej plaży - jest ich kilka, choć w samym centrum tylko jedna. Część stanowią plaże prywatne, hotelowe. Raczej są wąskie i żwirkowe, czasem z domieszką piasku. Niektóre hotele dysponują sztucznie usypanymi plażami piaszczystymi. Gdzieniegdzie piasek znaleźć można także w okolicznych kurortach - np. Turgutreis, Bitez, Gumbet czy dalej, w Akbuku i Didimie. Najsłynniejsza plaża, Camel Beach, położona jest na zachód od Bodrum. Wybierając hotel, najlepiej za każdym razem sprawdzać znajdującą się przy nim plażę. Brak wyjątkowych plaż rekompensuje spektakularne wybrzeże z dziesiątkami półwyspów, cypelków, zatoczek. To doskonały region do żeglowania i uprawiania sportów wodnych.
Jedzenie i picie
W tym rejonie Turcji da się znaleźć akcenty kuchni greckiej - spotkamy tu ser typu feta, oliwki. W jadłospisie dominuje jagnięcina, jada się dużo warzyw, również faszerowanych. Powszechne są również typowo tureckie dania - np. pide (turecka pizza). Pije się przede wszystkim gorącą, mocną i bardzo słodką herbatę, w specjalnych szklankach. Na ochłodę bardzo dobry jest ayran - napój z jogurtu i wody. W każdym regionie Turcji można skosztować lokalnego piwa Efes.