Dokąd latamy?

Korfu (CFU)

Korfu - wyspa na morzu jońskim, niedaleko wybrzeża Albanii, najbardziej zielona ze wszystkich wysp greckich. Stolica wyspy jest Kerkira, znana również jako Korfu. Najwyższym punktem wyspy jest Pantokrator (906 m n. p. m.). W przeszłości wyspa miała kilka innych nazw takich jak: Drepani, Makris, Cassopaya, Argos, Keravna, Sheria czy Faakia. Nazwa Kerkyra pochodzi od dialektu doryckiego, którym w starożytności posługiwali się mieszkańcy wyspy. W średniowieczu używano nazw: Koryfo, Koryfi, Korfi, Korfoy i Korfu. Wyspa zajmuje powierzchnię około 579 km2, ma długość 85 km i szerokość 18 km.

Wybrzeże i plaże

Wybrzeże Korfu jest bardzo zróżnicowane - od stromych klifów i urwisk, przez skały, po kamienie, żwirek i piach. Po stronie wschodniej znajdują się plaże piaszczyste i żwirowe, natomiast po zachodniej głównie piaszczyste. Tutaj też, ze względu na silne wiatry, panują doskonałe warunki do uprawiania sportów wodnych. Na północy linia brzegowa jest postrzępiona i skalista. Pomiędzy skałami ukryte są malownicze zatoczki i plaże, a woda przybiera różne odcienie zieleni i błękitu. 

Sezon turystyczny i pogoda

Sezon turystyczny trwa od maja do października. W maju woda jest zbyt chłodna, żeby się kąpać, natomiast w październiku roślinność przygotowuje się do zimy. Średnie temperatury powietrza od czerwca do września wynoszą ponad 30 stopni. W tym czasie nie powinno padać. W odróżnieniu do innych wysp, na Korfu notuje się duże roczne opady, głównie od listopada do maja. Dzięki silnym opadom wyspa jest wyjątkowo zielona.

Jedzenie i picie

Na wyspie uprawia się przede wszystkim oliwki, a także winorośle, cytrusy i inne owoce, więc one dominują w menu. Poza tym na każdym kroku spotkamy gyros, souvlaki i świeży ser feta. Popularne są również nadziewane liście winorośli. Spotkamy tu tradycyjny grecki alkohol, ouzo, ale również lokalny wyrób - likier z kumkwatu. Sprzedawany jest w każdej możliwej pojemności, w butelkach o przeróżnych kształtach.